Naturfotograf Erlend Krumsvik

Fremside Volda Landskap Fugler og dyr Reiser Tekster Nyttige linker Fotografen

"Å tegne med lys"

 

Ordet ”Fotografi” betyr ganske enkelt å tegne med lys. I praksis er lys et snevert band av elektromagnetisk utstråling som det menneskelige øyet er sensitivt for. Øyet vårt er sensitive for en bølgelengde på mellom 400-700 nanometer, hvor 1 nanometer er en milliondel av en millimeter.

 

Lysspor

 

Øyet er i noen sammenhenger bedre egnet til å observere omgivelsene enn et fotoapparat, mens den fotografiske prosessen gir muligheter som er mer fleksibel i forhold til tid. En fotograf kan fryse bevegelser med raske lukkertider, eller la tiden komme til hjelp for å tegne bildet.  Noen ganger er det snakk om timer for at man skal kunne fange det bildet man vil ha, noe som krever flere kopper kaffe og en god porsjon tålmodighet. Det er ikke for å skryte, men en naturfotograf bør i det minste ha et godt forhold til sistnevnte.

 

Bildet jeg presenterer her er tatt nær Orreneset i Sykkylven. Jeg var tidlig ute en fin morgen, og fikk brått en idé jeg ønsket å prøve ut. Jeg kan med det samme nevne at alt som dette bildet presenterer er utført av meg, også stripen med rødt lys.

 

Landskapet er i utgangspunktet mørkere enn det fremkommer på bildet, men dette var en fordel med tanke på å tegne lysstripen i bildet. Jeg har plassert kamera på et stativ, og valgt 16 sekunders lukkertid. Med 10 sekunders forsinkelse, så rakk jeg å sette meg inn i bilen og gjøre meg klar.

 

I det jeg hørte lyden av lukkeren, så tente jeg hovedlysene og lyst opp deler av landskapet. Så ble lysene slukket, og jeg kjørte gjennom bildet med foten på bremsepedalen. Dette gir så den røde stripen gjennom bildet. Det gule lyset imellom, er skiltlyset på bilen. Siden det tar 16 sekunder å ta bildet, så vises ikke bilen siden den er konstant i bevegelse. Her er også tiden en god hjelper.

 

Du kan prøve selv: Sett kamera på stativ, og velg lang lukkertid. Når det har gått halve tiden kan du ”hoppe” inn i bildet og stå helt stille. Resultatet vil være at du ser ut som et spøkelse i bildet ditt. Ikke glem å leke med fotoapparatet, det kan gi mer spennende bilder enn man skulle tro!  

 

 
Copyright 2011, Naturfotograf Erlend Krumsvik